Gazdálkodói tapasztalat – iXtrack T4

Ez a permetező elektromos fúvókavezérléssel rendelkezik, folyamatos keringtetéssel, így nagyon jól használható az átfedések elkerülésére.

Gazdálkodói tapasztalat – iXtrack T4

Gaël DUPONT francia gazdálkodó és bortermelő a Kverneland iXtrack T4 vontatott permetezővel kapcsolatos tapasztalatait és a munkagép előnyeit ismerteti.

“Vegyes gazdaságban dolgozom, és igyekszem agroökológiai módon termeszteni. Ez azt jelenti, hogy továbbra is vegyszereket használok a terméseim védelmére, de egyre kevésbé gyártott vegyszereket, inkább természetesebb anyagokat, amelyek növényi áztatásból, erjesztésből és hasonlókból készülnek. A cél az, hogy kevesebb szintetikus vegyszert használjunk a gazdaságban, hogy megszerezzük a HVE „Magas Környezetvédelmi Értékelés” minősítést, és végül áttérhessünk az ökológiai gazdálkodásra.

„Az ökológiai gazdálkodásra való átállás ellenére a permetező több mint hasznosnak bizonyult, mert a szerves vegyszerek permetezéséhez különböző tartálykapacitások lehetőségére van szükségünk. Vannak olyan vegyszerek, amelyeket nagyon alacsony, 58 l/ha körüli hektáronkénti mennyiséggel, míg másokat 250 l/ha-val juttatunk ki, ezért nagyobb tartálykapacitásra van szükség. Nagyon sokoldalú és hatékony permetezőre van szükség, mert az alkalmazás időzítése is nagyon fontos. Mivel biotermékekkel dolgozunk, előfordul, hogy ezeket két órán belül ki kell juttatni.”

„A permetezőprojekt 4 éve kezdődött, és akkoriban különböző márkákra gondoltunk, de a Kverneland mellett döntöttünk. A Kverneland felajánlotta, hogy közösen dolgozunk egy új permetezőgép fejlesztésén, mert kollégámmal nagyon sok követelmény volt ehhez a projekthez. Teljesen automatizált öblítést és fúvókakénti vezérlést szerettünk volna, ezért új permetezőgépet fejlesztettek ki. Az első gépet a Kvernelanddal együtt teszteltük, hogy megnézzük, milyen fejlesztésekre lenne lehetőség. Két és fél évvel később pedig azt a modellt használjuk, amelyet gyártottak. Tehát az egy éves. Körülbelül 5000 hektáron permeteztünk."

„Permetezés közben a talajfigyelés miatt 12 és 18 km/h közötti munkasebességgel haladunk. Tehát 18 km/h-nál percenként egy hektár. Ha nagy sebességgel haladunk, még a kissé bonyolult mezőkön is, a talajt nagyon jól követi. Szélsőséges terepi körülmények között 10-20 cm-t adunk a szórókeret magasságához, mivel a keret 36 m széles, így az egyik végén érintkezne.

„Ezen a permetezőgépen egyetlen fúvókás vezérlés található. A Kverneland felajánlotta nekünk tesztelésre, és nagyon érdekelt minket, mert rengeteg háromszög alakú táblánk van, ahol el kell kerülnünk az átfedést. Ez a permetező elektromos fúvókavezérléssel rendelkezik, folyamatos keringtetéssel, így nagyon jól működik az átfedések elkerülése érdekében. A folyékony műtrágya kijuttatásánál is látok különbséget, nincs több termés a talajon a fordulókban. Nagy előnye, hogy mindig a megfelelő mennyiségű vegyszert szórjuk ki a pontos szántóterületre. Nincsenek átfedések.”

„Az egyik fő kiválasztási kritériumunk ennél a permetezőnél is a vegyszerinduktor mérete volt. A legtöbb versenyzőnek nagyon kicsi induktora volt, ami engem nem inspirált. Ez nagyon mély, Venturi rendszerrel működik és nagy szívóerővel rendelkezik. Az erjesztett natúr termékeim beszívásához az 1000 literes tartályomat közvetlenül a vegyszerinduktor fölé viszem, kinyitom a szelepet, és az induktor szívóereje lépést tart a töltőtömlővel, amelynek teljesítménye körülbelül 100 l/perc. Ez jó, mert időt takarítunk meg a töltéssel.”

„A fülkében van az IsoMatch Tellus PRO terminál, egy nagy, két részre osztott képernyő. Felül van a GPS irányítás és az automatikus fúvókavezérlő képernyő, alul pedig a permetező és a szórókeret összes kezelése. Ezen kívül rendelkezésünkre áll az IsoMatch Grip joystick, amely egyesíti az összes szükséges funkciót, mert konfigurálható, így az elérhető funkciókat bárhol, tetszőleges gombon programozhatjuk. Így mindig a joystickon van a kezem a permetező figyeléséhez. A nagy képernyő előnye a tiszta láthatóság.”

„Ha újra meg kellene csinálnunk, ugyanúgy csinálnánk. Nagyon elégedettek vagyunk a permetezővel, ezért nem értjük, ugyan miért választanánk egy másik modellt.”

2022. január 6.

South of Stenungsund, Anrås Gård is run, so far as a leasehold, by Pontus and Mathilda Sandén. The milking parlour, with a tied-up system of short stalls and tube milking, was rebuilt after a fire in 1994 and has room for 55 yearling cows and recruitment. On a nearby farm that the couple also leases, there is a stable with room for 120 bulls that are raised for slaughter. These are partly the farm's own dairy bulls and partly bulls that are bought half a year old in the autumn and sent for slaughter about a year later.

Bizalom a Kverneland felé

Pontus és Mathilda Sandén hisznek a mezőgazdaság jövőjében. Javában zajlik egy új, robotfejős istálló tervezése és a tejelő tehenek számának jelentős nö...